Puzzle podne obloge: PVC ili gumena podna obloga?

Klijenti nam često postavljaju pitanja o gumenim podnim oblogama na što im odgovaramo da proizvodimo PVC podne ploče. U većini se slučajeva ispostavi da su ionako trebali takvu vrstu obloge. Zbog toga smo se odlučili pokrenuti blog na kojemu želimo razjasniti predodžbe o gumenim podnim oblogama i PVC podnim pločama koje su često pogrešne.

Koja je razlika između PVC podnih ploča i gumenih podnih obloga?

Radi se o potpuno različitim rješenjima. Na prvi se pogled PVC podne ploče možda ne razlikuju od gumenih obloga zbog sličnog izgleda, ali već na dodir možemo zasigurno osjetiti razliku – PVC je krut i tvrd, dok je guma elastična i mekana.

U stručnom smislu gumene podne obloge izrađuju se od gumenoga granulata koji veže termostvrdnjavajući poliuretan u obliku poliuretanskog ljepila. PVC je samostalan polimer – vrsta plastike koju oblikujemo injekcijskim lijevanjem ili ekstrudiranjem.

Opće je rašireno mišljenje da plastika onečišćuje okoliš jer se ne razgrađuje. Ako odgovorno postupamo s njom, njezina održivost može predstavljati i prednost, posebno kada je riječ o podnim oblogama. Gotovo 90 % gumenih podnih obloga čini sintetika. Obloge se proizvode od reciklirane gume i ljepila. To najčešće znači da gumene podne obloge poput podnih ploča s vremenom završe na odlagalištu otpada ili se raspadnu u objektu.

PVC podne ploče moguće je reciklirati čak i nakon 10 godina uporabe te ih iskoristiti za proizvodnju potpuno novih podnih obloga (kao 100 %-tni crni konačni proizvod ili recikliranu jezgru u novom omotaču od PVC-a u boji).

Što je jednostavnije postaviti? Gumu ili PVC?

Gumene podne obloge prodaju se u najrazličitijim oblicima i veličinama: kao ploče, kolutovi ili tepisi te u manjih polovicama. Sve veći broj proizvođača nabavlja kolutove izrezane u tvornicama kojima prekriju veći dio poda garaže. Te kolutove možete prilično brzo odmotati (ako nemate nikakvih prepreka). Povezivanje većeg broja ploča masom može biti zahtjevno ako niste vješti u tom postupku.

PVC podne ploče uvijek su kvadratnog oblika, a njihova stranica najčešće iznosi 500 mm. Jednostavno ih je postaviti, rezati i premjestiti, iako to može potrajati nešto duže nego u slučaju gumenih obloga, zato što spojeve između ploča treba pričvrstiti zajedno gumenim čekićem.

U prostorijama gdje se na podu nalazi mnogo namještaja i ostalih predmeta jednostavnije je postaviti PVC podne ploče dio po dio. Međutim, u usporedbi s drugim rješenjima, poput obloga od umjetnih smola ili betonskog zastora, postavljanje obiju vrsta podnih obloga sasvim je jednostavno.

Održivost

PVC se smatra postojanim materijalom, dok je guma mekana i sklona gužvanju. Čak i ako ima zaštitnu prevlaku za povećanje otpornosti na udarce, guma se ne može mjeriti s PVC-om koji je zbog svoje raznovrsne uporabe prikladan za najrazličitije primjene – od ambalaže za hranu do vrećica za uzimanje krvi, vodovodnih cijevi, vrtnog namještaja i, što je najvažnije, PVC podnih obloga!

Što je lakše održavati?

PVC podne ploče jednostavno se čiste i održavaju jer su istovjetne teflonu – za njih se ne lijepe žvakaće gume, nepropusne su i otporne na prljavštinu. Gumene podne obloge mogu biti zahtjevnije za čišćenje jer je guma prilično porozna. PVC je najbolji izbor za okružja u kojima se često koriste ili prevoze kemikalije, otapala ili ulja.