Postavljanje puzzle podnih obloga

Ovdje su upute za ugradnju podnice za puzzle podne obloge. U slučaju da imate dodatnih pitanja, uvijek nas možete kontaktirati putem online obrasca ili porukom na info@puzzlefloor.hr.

Uvod u postavljanje za uklopne podne obloge

Ove bilješke pripremljene su isključivo kao vodič, informacije su pružene u dobroj vjeri, ali bez jamstva jer uvjeti na lokacijama variraju i izvan su naše kontrole.

Argumenti o kojima treba razmisliti prije nego što započnete s postavljanjem:

POSTAVLJANJE BEZ LJEPILA ILI S LJEPILOM? R-Tile podne obloge mogu se postaviti preko bilo koje čvrste površine i u većini situacija ne zahtijevaju ljepilo Preporučujemo lijepljenje pločica u sljedećim situacijama:

 • IZRAVNA SUNČEVA SVJETLOST – Preporučuje se lijepiti pločice u područjima izloženim izravnoj sunčevoj svjetlosti kao što su ostakljena predvorja, izlozi prodavaonica, vrata prostora za utovar okrenuta prema jugu itd. Moguće je da pločice na izravnoj sunčevoj svjetlosti postanu vrlo vruće te da se prošire brže i više od ostalih pločica
 • TEŠKA VOZILA I/ILI USKI KRUGOVI OKRETANJA – Dizajn pojedinih viličara i paletara može uzrokovati problem, riječ je o teškim vozilima s malim kotačima, posebno električnim vozilima kod kojih se baterija nalazi iznad glavnog pogonskog kotača. Ako upotrebljavate taj tip vozila, toplo vam preporučujemo da pločice testirate prije odlučivanja o debljini
 • VANJSKI IZVORI TOPLINE / KATALIZATORI – Pećnice, peći i katalizatori mogu pod učiniti iznimno vrućim što može uzrokovati širenje pločica. Kako biste izbjegli taj problem, zalijepite pločice na području pećnice ili na mjestu gdje će se nalaziti katalizator dok je automobil

Mrlje/Diskoloracije

MRLJE OD AUTOMOBILSKIH GUMA – Moguće je da određene automobilske gume zamrljaju pločicu kao rezultat kemijske reakcije koja se zbiva između antioksidansa koji se upotrebljava u proizvodnji nekih guma i plastifikatora koji se upotrebljava kod vinila. Reakcija je smeđe boje, tako da je manje vidljiva na određenim bojama pločica (tamnosiva, terakota i crna). R-Tile preporučuje da, ako vaša primjena uključuje mogućnost ostavljanja mrlja od automobilskih guma, boja za kosu i ostalih agresivnih kemikalija, razmotrite primjenu našeg bezbojnog dvokomponentnog poliuretanskog brtvila na bazi vode i bez otapala. Preporučujemo uporabu proizvoda Dr Schultz.

 • UV STABILNOST – R-Tile se ne preporučuje za vanjsku uporabu i boje nisu otporne na UV zrake
 • KONTROLA SERIJE – Ne možemo potpuno jamčiti dosljednost u boji između pojedinih serija proizvodnje. Za svaku pojedinu narudžbu isporučuju se proizvodi iz jedne serije, ali ako vam zatrebaju dodatne ploče ili želite proširiti područje, ne možemo vam jamčiti da će naknadne narudžbe sadržavati proizvode iz iste serije.

Alati i oprema:

Sve što vam je potrebno su gumeni čekić koji ne ostavlja tragove ili inženjerski čekić, kreda-marker ili neki drugi način osiguravanja da su pločice kvadratne te način rezanja pločica. R-Tile se može rezati na nekoliko načina, što umnogome ovisi o osobnoj preferenciji, iskustvu i alatima koje imate pri ruci i načinu rezanja pločica.

 • Magnumshear / giljotina
 • Višenamjenski/pomoćni nož s konkavnom oštricom – Uvijek upotrebljavajte ravnu oštricu i nosite zaštitne rukavice protiv porezotina
 • Električna ubodna pila sa srednjom ili grubom oštricom za rezanje drva
 • Stolna pila ili tračna pila sa srednjom ili grubom oštricom za rezanje drva

Ključni sažetak:

Ostavite pločice da se aklimatiziraju, minimalna temperatura za postavljanje iznosi 15 °C.

Podijelite paletu i rasporedite pločice preko poda prije početka

Počnite od središta i napravite kvadrat pomoću kreda-markera ili lasera

Nemojte forsirati pločice, prinesite kut pločice i nježno zabijte spojeve jedan u drugi

Omogućite podnim oblogama da se slegnu prije mjerenja i rezanja uza zidove i

Ostavite najmanje 5 mm prostora između pločica i bilo kakve fiksirane

Izradite predložak za teška/komplicirana

PRVI KORAK – TEMPERAUTRA – OSTAVITE PLOČICE DA SE AKLIMATIZIRAJU

 • Postavljanje se ne smije obavljati na temperaturi manjoj od 15 °C.
 • Nemojte pokušavati postaviti pločice odmah nakon isporuke, pločice prije postavljanja treba ostaviti da se aklimatiziraju na sobnu temperaturu prostora. Preporučujemo vam da ih ostavite 24 sata, no to ovisi o temperaturi, što je toplije, pločice će se prije aklimatizirati. Ako nemate mnogo vremena, preporučujemo vam da paletu pločica podijelite u manja pakiranja kako biste pomogli da se aklimatiziraju i
 • Ako postavljanje treba obaviti na temperaturi manjoj od 15 °C, ostavite veći razmak za širenje između pločica i svih fiksiranih točaka i/ili ostavite razmak za širenje svakih 8 do 10 metara.

DRUGI KORAK – PRIPREMA

 • Pometite ili usisajte pod kako biste uklonili bilo kakve slobodne prepreke
 • Uklonite sve visoke točke na podu
 • Popunite sve rupe smjesom za popravljanje koja se brzo stvrdnjava kao što je premaz Ardex Feather finish.
 • Za neravne površine koje zahtijevaju zaglađivanje upotrijebite smjesu za poravnavanje kao što je Ardex Feather finish.

TREĆI KORAK – POČETAK

 • Početak/početna točka je različita za otvoreni spoj i skriveni spoj.

Važno: od ključne je važnosti da su pločice u svakom trenutku kvadratnog oblika jedna u odnosu na drugu. Toplo preporučujemo uporabu konopa natopljenog kredom za označivanje linija: laserski označivač ili stolarski kutnik određuju mjesto i osiguravaju vam da su pločice pod odgovarajućim kutom jedna u odnosu na drugu.

ČETVRTI KORAK – NAČIN POSTAVLJANJA

 • Kad odredite svoju točku početka i stvorite ravne linije, vrijeme je da započnete postavljati pločice.
 • Preporučujemo vam da najprije položite pločice po podu; to će im omogućiti da
 • Zatim spojite pločice jednu s drugom tako da prinesete pločicu i poravnate kut, pazeći pritom da su spojevi u
 • Počevši od kuta, gumenim čekićem nježno zabijte spojeve zajedno.

Savjet – postavljanje R-Tile pločica jednostavno je kao slaganje slagalice, ako spojevi ne odgovaraju jedan drugome bez primjene sile, vjerojatno nešto činite pogrešno. Prvi znak nevolje uvijek je ako se pločice ne spajaju jedna s drugom jednostavnim kuckanjem čekića, to je znak da pločice nisu pravilno poredane.

UPUTE ZA POSTAVLJANJE ZA R-TILE PLOČICE OTVORENOG SPOJA:

 1. Počnite što je moguće bliže središtu prostorije.
 2. Upotrijebite kredu ili laser kako biste kreirali linije A-A i B-B. Pobrinite se da su linije pod pravim kutovima.
 3. Gumenim čekićem kuckajte po linijama da ih spojite, počevši od kuta i nastavljajući prema van, prema rubu pločice.
 4. Radite u kružnom uzorku i popunjavajte kutove.
 5. Nakon što ste postavili sve cijele pločice, ostavite pod da se “slegne” prije mjerenja i završnog rezanja.
 6. Pobrinite se da ostavite najmanje 5 mm prostora za širenje između pločica i bilo kakve fiksirane točke.

I dalje imate pitanja?

Besplatna linija 0038651487424 ili e-pošta info@puzzlefloor.hr za potporu.