Puzzle podne obloge i elektrostatički udari!

Puzzle podni proizvod ne može i neće generirati statički elektricitet sam po sebi, već će to biti uzrokovano kombinacijom događaja, uključujući aktivnost koja se na samom mjestu odvija, korištenom opremom ili strojevima, ambalažnom materijalu ili procesima koji se provode, radnom obućom, atmosferskim uvjetima ili bilo kojom kombinacijom bilo koje od ovih okolnosti.  Ako ste tek počeli doživljavati električne (statičke) udare otkad ste postavili vaš novi puzzle pod, to je tako vjerojatno jer je vaš stari pod bio izrađen od betona ili drva, odnosno materijala koji imaju higroskopna svojstva (tj. privlače vlagu iz zraka), a vlaga pomaže u minimiziranju stvaranja statičkog elektriciteta. Ako vaši operativci nose obuću s izolacijskim potplatima, kao što su tenisice ili sigurnosne čizme s gumenim potplatom, ta obuća može stvoriti statiku u njihovim tijelima uzrokovanu trenjem koje nastaje između izolacijskog potplata njihove obuće i puzzle obloge.

Neposredna rješenja

  1. Dodirnite metalni predmet drugim metalnim predmetom kako biste oslobodili statički naboj. To omogućuje da iskrenje iz pražnjenja prijeđe na metalni predmet, a ne na vašu kožu. Na primjer, najprije dodirnite kvaku ključem umjesto rukom kako biste smanjili rizik od elektrostatičkog udara.
  2. Izbjegavajte nošenje odjeće od vune i sintetičkih tkanina. Vuna i sintetičke tkanine, kao što su poliester, rajon i spandeks, skloniji su stvaranju trenja i statičkog elektriciteta.
  3. Nosite antistatičku obuću (također poznatu kao nisko nabijenu) ili koristite traku za pete ili remen za zglob koji će pomoći u smanjenju stvaranja elektrostatičkog elektriciteta između operatera i poda i u rasipanju elektrostatičkih naboja.
  4. Povećajte razinu vlažnosti zraka u svom okruženju. Suha, hladna okruženja s niskim razinama vlažnosti zraka stvaraju više statičkog elektriciteta. Razmislite o korištenju ovlaživača u svom domu ili uredu kako biste postigli između 35 i 50 posto vlažnosti zraka.
  5. Ako imate specifičnih problema s određenim strojem, ormarićima za pohranu spisa itd., provjerite je li metalna površina uzemljena, alternativno uzemljite statiku dodirivanjem uzemljenog uređaja, ožičenjem kruga uzemljenja ili primjenom neutralizirajućeg naboja. Statika se nakuplja i uzrokuje probleme samo u područjima gdje se ne može izbjeći elektrostatički naboj.

Dugoročna rješenja:

  1. Koristite pravilan postupak čišćenja i održavanja – Očistite i održavajte pod pomoću puzzle preporučenog antistatičkog sredstva za čišćenje. Pomiješajte s vodom na 20:1 i koristite kao dnevni ili tjedni režim čišćenja. Kemikalija za čišćenje ostavit će antistatički talog na površini podne obloge, što će smanjiti rizik od stvaranja statike. (Molimo pogledajte puzzle Vodič za čišćenje).
  2. Alternativno, na podne obloge nanesite naš ESD podni lak/premaz kako biste stvorili ESD podnu površinu sa zaštitom od elektrostatičkog pražnjenja. (Molimo pogledajte puzzle Vodič za čišćenje).