Često postavljanja pitanja (Q&A)

Ovdje ćete pronaći često postavljana pitanja i odgovore o našim R-tek podnim oblogama i ugradnji. U slučaju da imate dodatnih pitanja, uvijek nas možete kontaktirati putem online obrasca ili porukom na info@puzzlefloor.hr.

Koji su alati potrebni za postavljanje ploča R-Tile?

Jedna je od mnogih prednosti uporabe ploča R-Tile to što nisu potrebni nikakvi profesionalni alati osim: a. gumenog čekića za spajanje ukloponih spojeva b. višenamjenskog noža s konkavnom oštricom c. kod rezanja industrijskih R-Tiles ploča alternativa višenamjenskom nožu jest električna ubodna pila ili stolna pila. Oštrica pogodna za rezanje drva je najbolja. d. ravnog ruba e. daske za rezanje i vrpce za mjerenje f. olovke ili marker-krede.

Sirovine, kvaliteta i okoliš – zašto da upotrebljavam R-Tile?

R-Tek je vodeći svjetski proizvođač uklopnih pločica, stoga smo u mogućnosti kupiti najkvalitetnije sirovine po najboljim cijenama. Naša se tvornica temelji na najnovijoj tehnologiji i svaka proizvedena pločica najviše je moguće kvalitete. R-Tek radi u skladu sa standardima kvalitete 9001, a sve pločice koje su odbijene recikliraju se te se upotrebljavaju u proizvodnji crnih pločica.

Koliko brzo nakon postavljanja mogu upotrebljavati svoje podove?

R-Tile pod možete upotrebljavati odmah nakon postavljanja. To je jedna od mnogih prednosti sustava podnih obloga R-Tile.

Mogu li se pločice postaviti preko vinilnog/tapeciranog/obojenog poda?

Preporučujemo da se pločice postave preko vinila i obojenih podova, međutim na koji god se način pločice postavljale u područjima gdje se nalazi tepih ili tepison, preporučuje se da se tepih i tepison uklone prije postavljanja.

Je li R-Tek proizvođač?

Da – R-Tek se specijalizirao za dizajn i proizvodnju uklopnih sustava podnih obloga. Mi smo vodeći svjetski proizvođač i svoju paletu proizvoda prodajemo diljem svijeta. Sjedište je naše moderne tvornice u UK-u. Imamo široku paletu uzoraka i neprestano donosimo nove i inovativne proizvode na tržište. Biti proizvođačem omogućuje R-Teku da nudi najpovoljnije cijene i da su proizvodi najviše kvalitete.

U kojim slučajevima trebam upotrebljavati ljepilo uz R-Tile?

Kod velike većine primjena pločice se mogu postaviti slobodno, bez potrebnog ljepila. Iznimke su kad se pločice trebaju postaviti u području gdje se upotrebljava viličar s velikim koncentriranim opterećenjem. Primjeri tih područja:

 1. regalni viličar ili viličar na tri kotača koji radi u skučenom prostoru s vrlo malim krugovima okretanja.
 2. Preporučujemo i da se ljepilo upotrebljava pri postavljanju na mjestima s ekstremnim varijacijama temperature.
 3. Područje s vratima prostora za utovar okrenutim prema jugu koja su izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ljepilo koje preporučujemo jest FBall 81.

Ako trebate dodatne savjete, slobodno se obratite našem tehničkom odjelu.

Kako se pločice održavaju?

Pogledajte naše upute za postavljanje i održavanje za detaljnije upute o čišćenju, ali općenito preporučujemo da najprije pometete ili usisate prašinu, a zatim vlažnom [ne mokrom] krpom prebrišete pločice. Samo voda ili voda s malom količinom deterdženta bit će dovoljna uz krpu ili rotirajući stroj za čišćenje i sušenje ako je dostupan. Možete upotrijebiti jastučić za poliranje s podloškom od janjeće kože kako biste ispolirali čist suh pod do nevjerojatnog sjaja. Ako je potrebno, pod možete isprati vodom iz vrtnog crijeva za polijevanje ili visokotlačnim čistačem [ispod 1300 psi].

Od čega su pločice R-Tile proizvedene?

Pločice se proizvode od stopostotne PVC smjese, a nudimo i paletu recikliranih ploča u crnoj i sivoj boji.

Mogu li se pločice R-Tile postaviti vani?

Ne, ne preporučujemo uporabu pločica R-Tile u vanjskim prostorima.

Koje su razlike između različitih debljina i dizajna pločica R-Tile?

Preporučujemo uporabu naših industrijskih pločica sa spojem tipa “lastin rep” debljine 7 mm u okruženjima gdje su prisutni viličari ili vrlo gust promet. Za sva druga područja debljina i površinski uzorak stvar su izbora korisnika.

Što treba uzeti u obzir prilikom uporabe pločica R-Tile u garažnom okruženju?

R-Tile se uspješno postavlja u kućnim i komercijalnim garažama diljem svijeta te stvara čist i elegantan prostor bez prašine koji je estetski privlačan. Međutim, potrebno je uzeti u obzir neke važne stvari. Mrlje od automobilskih guma Automobilske gume ostavljaju mrlje na gotovo svakom tipu poda, uključujući goli beton, obojene i vinilne podove. Mrlje su kemijska reakcija i neće oštetiti pločice niti imati utjecaj na njihovu trajnost.

Što uzrokuje mrlje?

Mrlje uzrokuje spoj koji se upotrebljava prilikom proizvodnje automobilskih guma, a zove se “6PPD” [p-fenilendiamin]. 6PPD je antioksidans koji se dodaje proizvodima od gume kako bi bili otporni na oštećenja uzrokovana ozonom i ultraljubičastim svjetlom iz okoliša. Ima i druge korisne učinke u samom oblikovanju gume. Budući da povećava trošak proizvodnje guma, proizvođači ga dodaju samo mekim gumama visokih performansi. Mrlje su tamno sive/zelene i pojave se u roku od 4 do 5 sati od smještanja gume na pločice. Mrlja se ne može ukloniti budući da je riječ o kemijskoj reakciji između spoja 6PPD i površine s kojom je došao u dodir.

Kako izbjeći problem pojave mrlja

Budući da je mrlja tamno siva/zelena, mnogo je manje očita na tamnim bojama, a gotovo se uopće ne vidi na našim pločicama tamno sive/antracitne boje [koje su ujedno naše najelegantnije i najpopularnije boje]. Manje je očita i na crnoj i zelenoj boji. Svijetlo sivu, žutu i crvenu treba izbjegavati. Ako želite upotrebljavati pločice svjetlije boje kako biste razvedrili garažu ili radionicu, dizajnirajte pod tako da uključuje različite boje uporabom tamnijih pločica na mjestu na kojem će biti parkiran automobil. Sljedeći primjeri mogu biti od pomoći:

 1. upotrebljavajte crne ili antracitne pločice na mjestu gdje će se nalaziti gume
 2. postavite pruge crnih/antracitnih pločica na mjestu gdje će biti gume
 3. dodajte crne/antracitne pločice ispod motora gdje bi ulje moglo kapati

Katalizatori Kad je automobil upaljen, katalizator postaje ekstremno vruć, a ako se automobil ostavi upaljen dok se nalazi na pločicama, može doći do toga da se pločice izravno ispod katalizatora prošire zbog topline. Riječ je samo o privremenom problemu i pločice će se vratiti u svoju izvornu veličinu kad se ukloni izvor topline. U užurbanoj komercijalnoj garaži treba razmotriti lijepljenje pločica za podlogu između dizalica ili rampa gdje se vozila mogu podizati s upaljenim motorom.

Mogu li upotrebljavati tešku mehanizaciju kao što su podna dizalica ili viličar?

Da. Kod postavljanja pločica R-Tile u okruženjima gdje se upotrebljava teška mehanizacija kao što su viličari preporučujemo uporabu naših industrijskih pločica sa spojem tipa “lastin rep” debljine 7 mm. Taj jedinstveni spoj pruža uklopni sustav koji je dominantan u odnosu na sustave naših konkurenata. U nekim slučajevima može biti potrebno zalijepiti pločice. Obratite se našem prodajnom timu za savjet.

Što se dogodi ako voda dospije ispod ploča? – Hoće li se osjetiti miris?

Iako jedinstveni dizajn ploča R-Tile osigurava iznimno snažan spoj, ne tvrdimo da je 100 % vodootporan. Ako se na pod proliju i na njemu ostave velike količine vode, moguće je da dođe do prodora nešto vode. Međutim, ta će voda brzo ispariti jer uklopni sustav omogućuje podu da diše. Već godinama proizvodimo uklopne sustave podova i nikad nismo imali situaciju pri kojoj je prolijevanje vode izazvalo neugodne mirise ili oštećenje podloge.

Mogu li se ploče R-Tile postaviti na pod koji nije odmašćen i vlažan je?

Da – budući da su R-Tile ploče sustav koji se postavlja bez ljepila, mogu se postaviti na kontaminiranim podlogama i upotrebljavati u okruženjima gdje je podloga vlažna jer spojevi omogućuju isparavanje.

Gdje se pločice R-Tile mogu postaviti?

Svestranost lepeze R-Tile čini je idealnim proizvodom za postavljanje u mnogo različitih okruženja, od industrijske i komercijalne do kućne primjene.

Je li potrebno prije postavljana R-Tile pločica popraviti podlogu?

Ne – osim na područjima gdje postoje pukotine ili nedostaju dijelovi cementa. U tom slučaju, ta područja potrebno je ispuniti samoizravnavajućom smjesom prije postavljanja pločica R-Tile. Sve što je zatim potrebno jest pomesti ili usisati pod prije početka postavljanja. Nije potrebno ispjeskariti ili oprati pod deterdžentom kod postavljanja pločica bez ljepila.

Zašto R-Tek sustavi utorenih podnih obloga?

Na prvi pogled, kod usporedbe cijene pločica R-Tile i ostalih sustava podnih obloga, kao što su vinil, boja ili smole, može se činiti da su uklopni sustavi R-Tile skuplji. Međutim, kad u obzir uzmete sljedeće argumente, R-Tek pločice otporniji su proizvod koji ustvari košta manje.

 • Paleta proizvoda R-Tile varira u debljini od 7 mm do 4 mm u usporedbi s vinilom, bojama i smolom, koji obično nisu deblji od 1,5 mm. To pločicama R-Tek pruža lepezu prednosti bivanja otpornijim i izdržljivijim sustavom podnih obloga za vaš novac.
 • R-Tiles proizvodi mogu se postaviti preko oštećenih, vlažnih, pa čak i neravnih površina i, za razliku od ostalih proizvoda za oblaganje podova, ne zahtijevaju nikakve posebne vještine za postavljanje. U većini slučajeva pločice R-Tiles nije potrebno lijepiti, čime se postiže ušteda na stručnim izvođačima, estrihu za podove i ljepilima.
 • Nakon postavljanja R-Tile se može odmah upotrebljavati budući da tijekom postavljanja ima vrlo malo remećenja okruženja, za razliku od proizvoda konkurencije koji često mogu zahtijevati razdoblje od 24 do 48 sati prije nego što se pod može upotrebljavati, čime se štedi novac na vremenu nedostupnosti. To je iznimno važno prilikom postavljanja pločica u tvorničkom ili montažnom okruženju.
 • Financijske tvrtke često su voljne financirati trošak R-Tile poda budući da se na njega ne gleda kao na dugotrajnu materijalnu imovinu te se može ukloniti i ponovo prodati. Kao sustav za postavljanje bez lijepljenja, može se smatrati i imovinom na računima tvrtke te se u skladu s time otpisivati na godišnjoj bazi. Postoje pogodnosti kod oporezivanja za tvrtke koje to čine.
 • Ako se selite u novi prostor, R-Tiles pločice mogu se ukloniti i jednostavno ponovo postaviti.
 • R-Tile se može potpuno reciklirati.