ESD/provodne i antistatičke podne obloge: razlike

Ako tražite podne obloge koje sprječavaju akumulaciju statičkog elektriciteta, nužno je znati razliku između antistatičkih i ESD podnih obloga. Obje vrste sprječavaju akumulaciju električnog naboja dok osoba hoda po podu jer bi ju inače stresla struja u slučaju da dotakne nešto što provodi električnu struju. Gornji sloj antistatičke podne obloge sadržava premaz koji raspršuje statički elektricitet po površini zbog čega se nikada ne stvara dovoljno snažan električni naboj koji bi vas stresao, no ESD podne obloge pružaju mnogo učinkovitije rješenje jer su uzemljene.

Izraz antistatički odnosi se na vrlo specifično područje električnog otpora između 10⁹ i 1011, što samo znači da pod neće stvoriti statički elektricitet. To ne znači da će takvi podovi spriječiti akumulaciju statičke energije ili raspršiti onu statičku energiju koja se prethodno akumulirala u tijelu. Potonje je moguće isključivo ostvariti provodnim (područje električnog otpora između 10⁴ i 10⁶) ili raspršujućim (10⁷ do 10⁹) podnim oblogama.

Termin antistatičnost često je pogrešno shvaćen i korišten. U 90 % slučajeva kada klijenti naruče antistatičke podne obloge, zapravo žele podne obloge za elektrostatičko pražnjenje ili provodne podne obloge koje nazivamo ESD podne obloge.

ESD podne obloge općenito su potrebne pri proizvodnji, popravcima, servisiranju ili korištenju opreme koju može oštetiti elektrostatičko pražnjenje. To je najčešće slučaj u sektorima koji proizvode komponente za npr. elektroničku, zrakoplovnu, automobilsku, IT, zdravstvenu, naftnu i benzinsku te telekomunikacijsku industriju.

Veća sigurnost

ESD podne obloge osiguravaju mnogo višu razinu sigurnosti u odnosu na antistatičke obloge zbog toga što su uzemljene. Ploče Ecotile ESD sadržavaju milijune nehrđajućih čeličnih vlakana koji su raspoređeni po cijeloj površini ploče. Ploče su postavljene na vrh provodne mreže. Zatim postavimo točke za uzemljenje na svakih 80 – 100 m² kako bi električna struja mogla strujiti provodnom mrežom. To je mnogo bolje rješenje od antistatičkog tepiha jer su naša vlakna izrađena od nehrđajućeg čelika raspoređena po cijeloj površini ploče, zbog čega uvijek besprijekorno funkcioniraju.

Ako vam statičko ili elektrostatičko pražnjenje predstavlja tek neugodnost, a ne temeljnu opasnost za vaše procese, npr. u tiskarstvu, prilikom skladištenja i pakiranja, u proizvodnji hrane itd., onda postoje mnogo jednostavniji i praktičniji načini za suočavanje sa statičkim elektricitetom.

Čišćenje i održavanje

U trgovinama su dostupni različiti proizvodi za čišćenje antistatičkih podloga koji djeluju jednako kao i sredstva za čišćenje običnih podova, ali sadržavaju antistatički aditiv koji veže vlagu iz zraka čime sprječava akumulaciju statičkog elektriciteta. Iznimno je važno da prilikom čišćenja koristite prikladno sredstvo za čišćenje jer uobičajeni proizvodi za čišćenje mogu povećati rizik od nastanka statičkog elektriciteta. Toplo vam preporučujemo da koristite proizvod za čišćenje s neutralnom pH vrijednošću kako površini svoje podne obloge ne biste dodali pozitivno nabijene slojeve.

Statički elektricitet brže se akumulira na prljavim podovima; trenje koje uzrokuje trljanje potplata cipela o površinu, prašina i prljavština stvaraju statički elektricitet. Temeljito i redovito čišćenje prikladnim sredstvima za čišćenje jamče pod bez statičkog elektriciteta.

Uporaba prikladne obuće

Određene sintetičke / ručno izrađene potplate cipela stvaraju veliku količinu statičkog elektriciteta. Eksperimentirajte različitim vrstama obuće. Razlog za akumulaciju statičkog elektriciteta najčešće je hodanje po izoliranim površinama s određenim vrstama izolirane obuće, posebno tijekom suhih razdoblja odnosno kada je vlaga u sobi niska. Toplo vam preporučujemo da izbjegavate nošenje sportske obuće ili obuće s gumenim potplatom. Korištenje kožnih potplata dobro je rješenje, a najbolje je korištenje antistatičke ili ESD obuće. Nošenje prikladne obuće mnogo je praktičnije rješenje od montaže ESD podne obloge ako vam zaista nije potrebna!!!

Kako postaviti podnu oblogu ESD?

Svi su podovi drukčiji, a mi koristimo jedinstven sustav sklapanja podnih ploča koji nam omogućuje brzo postavljanje podnih obloga uz minimalno ometanje rada. Ako imate podignutu podnu oblogu, možete podignuti naše ploče i dosegnuti kabele na podu. ESD podne obloge zasigurno će vam dobro doći ako imate veliku količinu elektroničke opreme i sobu za poslužitelje.

Tijekom postavljanja ESD podnih obloga važno je da su osobe koje ulaze u to područje prikladno obuvene ili da na peti cipele imaju prikladnu vrpcu kako se ne bi prekinula veza između osobe i podne obloge. Svi također moraju nositi laboratorijske kute, inače bi električna struja mogla preskočiti i na taj način oštetiti elektroničke komponente, a da toga uopće niste svjesni.

Videozapis: Postavljanje ESD podnih obloga